[jahsonic.com] - [Next >>]

Aldo Fujimori

Related: cult fiction - Nederlands

Aldo's cultboekenlijst

'k Was 't flink beu, het leven op het VWO zat me dwars als een ingegroeide teennagel, het was halftwaalf 's ochtends en ik had een halve fles wijn op, kauwgom in de mond, de rest achtergelaten in het kluisje (de wijn, niet de kauwgom). Ik moest toch iets, jezus, de bijna bejaarde leraar Frans zaagde maar door over La peste van Albert Camus, over Sartres Huis clos, 'l'enfer, c'est les autres' et cetera.

Ze zaten best mooi en systematisch in elkaar, de maandenlange betogen over zijn twee favoriete boeken, maar ze werden langdradig en vervelend vanwege de drammerige monotonie. En toen ik een keer over Céline begon (ik was eens in de bieb gaan zitten, had een boek van Louis Ferdinand Céline opengeslagen - echte naam: L. F. Destouches - en was opgewonden geraakt door zijn wilde, kwaaie zinnen, vastgebreid met duizenden driepuntjes), toen ik Céline tussen zijn eetpauzebetoog gooide, gromde ie: "Céline, bah, ah, Céline!" Zijn pruillippen versterkten een wegwerpgebaar. Ook weet ik nog goed hoe een vriend van me - toendertijd een goeie, gekke, slimme, zwerverachtige vent (dezer dagen eerder slim in de zin van het verkwisten van zijn intelligentie) - de leraar Engels bij zijn kraag greep om Jack Kerouacs boeken als klassieker te bestempelen, en hoe de jonge Vlaamse leraar daar geamuseerd over twijfelde. Ik heb het wel mooi afgemaakt, VWO, met een 8˝ voor l'existentialisme en een 4 voor gedrag.

Cult of niet, dat is de kwestie. Laat ik opperen dat cultboeken boeken zijn die je vrijwel zeker niet op je boekenlijst mag zetten - tien jaar geleden tenminste niet. Bovendien behoren ze amper tot de literaire canon; bestaande uit de schrijvers die in de academische boeken genoemd worden en het vermelden waard gevonden worden door de critici, docenten, catalogici en, soms, grote uitgevers. De auteurs van het boek Cult fiction, a reader's guide, Andrew Calcutt en Richard Shephard, zien hier vast dat ik een punt heb (een fijn Amerikanisme - cult is tenslotte voor een groot deel Amerikaans), maar staan toch een wijdere benadering voor dan deze enge constatering. Niettemin lijkt het erop dat de auteurs moeite hebben gedaan om een persoonlijke favoriet als cult in te delen. Maar de gids is echt een genot om door te bladeren, voor ontdekkende lezers zowel als lezende ontdekkers. -- Aldo Fujimori via http://www.flophousemagazine.nl/flop3/art3.htm

your Amazon recommendations - Jahsonic - early adopter products

Managed Hosting by NG Communications