[jahsonic.com] - [Next >>]

Jan Hoet (1936 - )

Biografie

Ridder Jan Hoet (Leuven, 23 juni 1936) is de oprichter van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent. In Vlaanderen staat hij bekend om de gedrevenheid waarmee zijn visie op kunst wil doordrukken. Diezelfde gedrevenheid zorgt er ook voor dat sommigen hem eerder oneerbiedig omschrijven als de Vlaamse kunstpaus. Hij werd in de adelstand verheven tot ridder.

Op zijn curriculum staan onder meer een aantal grote evenementen waarmee hij de kunst naar het volk wilde brengen of omgekeerd. Met het veelbesproken Chambres d’Amis in 1986 brak de kunst letterlijk uit het museum en werden tientallen kunstwerken tentoongesteld in gewone Gentse huiskamers.

Ook internationaal geniet hij enig aanzien in het kunstmilieu. Zo was hij in 1992 curator van Documenta IX in Kassel. Sinds 2003 is hij artistiek leider van het MARTa museum in Herford (Duitsland).

Toen Hoet eind 2003 als conservator van het SMAK met pensioen ging, werd hij opgevolgd door de Amerikaan Peter Doroshenko, die na amper één jaar al werd ontslagen. --http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Hoet [Apr 2006]

your Amazon recommendations - Jahsonic - early adopter products

Managed Hosting by NG Communications