[jahsonic.com] - [Next >>]

Jan Verheyen

Related: film - Belgium

Biography

Jan Verheyen (Temse, 18 maart 1963) is een Vlaams filmregisseur, presentator en mediafiguur.

Van jongs af aan was Jan Verheyen al een filmfanaat. In 1991 regisseerde hij zijn eerste film Boys. Hij organiseerde al verschillende keren de Nacht van de wansmaak, een filmfestival met trash- en cultfilms.

Op TV1 presenteerde hij het praatprogramma Aan tafel.

In 2003 werden Jan Verheyen en Bert Geenen aangesteld als programmadirecteurs van VTM, maar in 2005 nam Verheyen weer ontslag als programmadirecteur, naar eigen zeggen omdat zijn taak volbracht was.

Tussendoor werkt Verheyen ook geregeld mee aan het Canvas-programma De Rechtvaardige Rechters. --http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Verheyen [Mar 2006]

Wansmaak

Het is nu al tien jaar dat filmgek, distributeur, presentator en panellid Jan Verheyen met compagnon Jan Doense ofte Mr Horror door het Belgische en Nederlandse land toert met De Nacht van de Wansmaak waar hij voor bomvolle zalen het publiek weet te amuseren met het beste wat de riolen van de filmwereld te bieden heeft. Concreet betekent dit dat de kijkers een nacht vol hilarische, wansmakelijke en knotsgekke films en fragmenten krijgen voorgeschoteld van diverse pluimage. Zo zijn er verouderde films die indertijd echt au serieus werden gemaakt maar nu voor hilarische situaties zorgen. Of de zeer bloederige underground films die niet keken op een watervalletje bloed meer of minder of amateuristische speciale effecten met als onderwerpen het kannibalisme, doorgeflipte dokters en zombies.

Niet enkel de gore dingen komen aan bod op zo'n lekker gezellig avondje uit, ook het oog wil wat. Wat dacht je van de klassieke Tirolerseksfilms waar heel wat op softcorewijze afgeboemst werd. Tevens heten we je welkom in het rariteitenkabinet van de internationale cinema: slecht gemaakte trailers omdat het geld werkelijk op was, turbofietsen die elk ander veel sterker voertuig (zoals een vliegtuig) weten te verschalken door hyperkinetische snelheid, monsters die er zo grappig uitzien dat je met de slappe lach onder je cinemazitje rolt, helden die je zo omver blaast, gehandicapte martial art-fighters, op seks beluste Romeinse keizerinnen

Vergeet ook niet het filmdebuut van Koen Wouters in Intensive Care, een bloederige Nederlandse Slasher in de stijl van Scream en Friday The 13th. Op zich geen slecht initiatief maar de draak zit hem in de dialogen. Ook oude favorieten zoals Rudi Carrell en Heintje kunnen niet aan het etiket wansmaak ontkomen.

Tien jaar wansmaak is niet niks en men kon reeds terugblikken op een bonte verzameling beeldmateriaal. Om dit te vieren heeft men een dvd samengesteld met de meest hilarische fragmenten, onderverdeeld in verschillende categorieën aaneengepraat door Jan Verheyen himself alias Max Rockatansky. Leuk om te vermelden is dat ondergetekende ooit de oorsprong heeft meegemaakt van deze wansmakelijke nachten. In Cartoons ergens in de jaren tachtig werd er voor het eerst zo'n nachtje georganiseerd waar films zoals Borsten die doden en Crippled Masters werden vertoond. Ook verschillende trailers mochten toen de revue passeren en dat ging van kwaad tot erger. Dit is een duidelijk bewijs dat Jan Verheyen zijn troetelkind blijft steunen, met succes trouwens want de Tiende nacht van de Wansmaak - Reloaded werd vertoond op het Filmfestival van Rotterdam en op diverse plaatsen in België en Nederland.

Patman in http://www.xs4all.be/~patvl/wansmaak.html

Filmnight Special

Vlaanderen heeft nu eindelijk een eigen cultfilm-programma en nog wel op Kanaal 2. Niet eens zo verwonderlijk: geen enkel ander Vlaams station toont zoveel kwaliteit én trash. En meer hebben we niet nodig voor een programma waarin de cultste, de beste en de slechtste aller films worden behandeld. Jan Verheyen, in zijn vrije tijd regisseur van illustere films, toonde zich wekelijks van zijn badjasserigste kant (wat meer over de sponsors zegt dan over Jan Verheyen) en voorzag elke film van enig commentaar.
Elk seizoen werd voorafgegaan door een extra-lange special op Halloween en die speciale Filmnight Special wordt hier dan ook apart vermeld. Komt er, in de traditie van slechte horrorfilms, een Filmnight Special 4? Ja, na een prelude rond Halloween 2002 kwam Jan twee maanden later terug met een tweede Nacht van de Wansmaak en andere cultfilms. Een overzicht van vier seizoenen...

Halloween Filmnight Special 1999
The Relic
Kingdom of the Spiders
It’s Alive
The Beast Within

SEIZOEN 1 (november 1999 - mei 2000)
The Omen / Damien: Omen II
It Lives Again / It’s Alive III: Island of the Alive
Prison
The Fog
The Haunting
A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge / A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors
The Exorcist
Beetlejuice
Poltergeist
From Beyond The Grave
The Swarm
The Dirty Dozen
Pulp Fiction / Reservoir Dogs
The Green Slime / Night of the Lepus
Chinatown
Raging Bull
After Hours
The Killing
A Clockwork Orange
Escape from Alcatraz
Invasion of the Body Snatchers (1978)
Fandango
The Underneath
Juggernaut
Inferno
Soylent Green
Young Frankenstein / Silent Movie
Blazing Saddles
High Anxiety
The Rocky Horror Picture Show

Halloween Filmnight Special 2000
Mimic
Piranha
The Curse of Frankenstein

SEIZOEN 2 (november 2000 - april 2001)
November = Hammer Films
Frankenstein Must Be Destroyed
The Mummy
Plague of the Zombies
Dracula Has Risen From the Grave
December= Cultklassiekers
Village of the Damned
House of Haunted Hill
Wait Until Dark
Them!
The Beast From 20,000 Fathoms
Januari = Worst of the Worst
From Hell It Came
Trog
Attack of the 50ft Woman
The Frozen Dead
Februari = Cultklassiekers
I Was a Communist for the FBI
Queen of Outer Space
One Million Years BC
Batman
Maart= Klassiekers
Forbidden Planet
The Day The Earth Stood Still
The World, the Flesh and the Devil
The Shining
Bad Taste
April = Splatter’n’gore
Zombi 2
The Beyond
Cannibal Holocaust
Braindead

31 oktober: Halloween Filmnight Special 2001
Fallen
The Texas Chain Saw Massacre
Killer Crocodile

SEIZOEN 3 (november 2001 - januari 2002)
The Legend of Hell House
Hush Hush Sweet Charlotte
The Grave
The Dentist
Thinner
De Lift
Creepshow
Nacht van de Wansmaak: Supersonic Man / The New York Ripper
2001 - A Space Odyssey
House of Wax
The Fury
Demon Seed
The Entity
Poltergeist / Poltergeist II / Poltergeist III

31 oktober: Halloween Filmnight Special 2002
The Blair Witch Project
Friday the 13th
Inferno

SEIZOEN 4 (december 2002- ???)
Nacht van de Wansmaak: Bride of Re-Animator / Ebola Syndrome / Queen of Outer Space
The Other
Phantom of the Rue Morgue
Night of the Living Dead
Dawn of the Dead
Day of the Dead
The Convent
Phenomena
Cut


BINNENKORT:
28 februari: Last House on the Left
7 maart: The Brood
14 maart: Scanners

Dit is een pagina van het Kurtodrome.

Kutsite

Jan Verheyen: Het is verbijsterend, maar na 1985 houdt het voor ons op.

K.U.T – Site : Worden er dan geen slechte films meer gemaakt ?

Jan Verheyen: Jawel.. Maar wat is het probleem met slechte films nu ? Die zijn vervelend. Kijk.. wat is de vervanging van de wijkcinema.. de videotheek. Al die dingen die je op de onderste schappen terugvindt. Al die actiefilms met Chuck Norris, Steven Seagal en –erger nog- Lorenzo Lamas, die zijn niet goed, maar zijn techisch in orde. Dat is allemaal zo.. clean. Veel van de films die wij vertonen halen hun knulligheid uit de slechtheid van de techniek. Hele slechte speciale effects, slechte dubbing, bordkartonnen décors die staan te wiebelen wanneer je er per ongelukt tegen komt. Die films zijn echt verdwenen, samen met de wijkcinema, samen met de drive-ins. En als je dieper graaft. Vroeger hielden de majors zich enkel bezig met een bepaald soort films en had je ruimte voor de onafhankelijke producent om het gat in de markt op te vullen. http://www.kutsite.com

your Amazon recommendations - Jahsonic - early adopter products

Managed Hosting by NG Communications